Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Καινοτομία και εκπαίδευση

«Χρειαζόμαστε δημιουργούς και όχι καταναλωτές καινοτομίας» δήλωσε την Τρίτη η Αννα Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση «Ημέρα Καινοτομίας» που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά η Microsoft Ελλάς, αυτή τη φορά με θέμα την αξιοποίηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, έδωσε το στίγμα όσον αφορά στη στάση της Πολιτείας για με την ένταξη της καινοτομίας στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια: «Το σύνθημα “Χρειαζόμαστε δημιουργούς και όχι καταναλωτές καινοτομίας” νομίζω, ότι μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να αποδώσει την αλλαγή που χρειαζόμαστε στην κοινωνία μας και στο αναπτυξιακό μοντέλο μας. Η σημασία της καινοτομίας, η ικανότητα δημιουργίας, διάδοσης και αξιοποίησης της γνώσης αναγνωρίζεται, πλέον, σήμερα, ως η βασική προϋπόθεση απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος» ανέφερε.

Οι δηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι η Ελλάδα κινείται κάτω από το μέσο όρο των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τον «Ελληνικό Χάρτη Καινοτομίας», μιας επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Δρ. Δημήτρη Δενιόζου από το Κέντρο Καινοτομίας και επιχειρεί να καταγράψει την πορεία την ανάπτυξη και αξιοποίηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Στο ρόλο της καινοτομίας στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Στόχος μας είναι, μέσα από την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες να αλλάξουμε την κουλτούρα του μάνατζμεντ τόσο στα Σώματα Ασφαλείας όσο και στη Δημόσια Διοίκηση. Να κάνουμε την καινοτομία ένα κοινό αγαθό στην υπηρεσία του πολίτη» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης, υπεύθυνος τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, εκτίμησε πως η στροφή στην καινοτομία πρέπει να αποτελεί στοίχημα για τον επιχειρηματικό κόσμο: Γιατί η καινοτομία θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση, αλλά και θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας. Και αυτό διότι δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ενισχύει την προσήλωση των πελατών, ενισχύει τη διάθεση για κατανάλωση, αποτελεί το θεμέλιο της μελλοντικής ανάπτυξης».

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Λουκάς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς αναφέρθηκε κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στη σημασία της καινοτομίας για την κοινωνία γενικότερα: «Η επένδυση στην καινοτομία και η αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αποτελούν μονόδρομο για την επίτευξη της ευημερίας, για την κατάκτηση ενός καλύτερου μέλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας. Στη Microsoft Ελλάς επιχειρούμε να καλλιεργήσουμε το κατάλληλο έδαφος για την άνθιση της καινοτομίας στην Ελλάδα» είπε.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας στην εκπαιδευτική διαδικασία», συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσαν οι εννέα καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από τη Microsoft Ελλάς και τους συνεργάτες της και παρουσιάστηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο.

Την πρωτοβουλία υποστήριξαν ως χορηγοί επικοινωνίας η εφημερίδα Το Βήμα και το in.gr.

Σχετικά: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1109627&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου